Георги Гагаузов е с множествена склероза от шест години. С 

...
Георги Гагаузов е с множествена склероза от шест години. С 
Коментари Харесай

Животът на Георги е истински ад, не е излизал от дома си 18 месеца

Георги Гагаузов е с множествена склероза от шест години. С  телково решение му е избрана 100% неработоспособност, с непозната помощ. Мъжът не може да става от леглото самичък, а с цел да излезе от вкъщи си, на помощ идва екип на Пожарна сигурност и отбрана на населението-за да го придвижи до пътя, поради многото стълби, които водят  към къщата им. Семейството живее на втория етаж в триетажна къща в смолянския квартал „ Устово ". Мъжът не е излизал от вкъщи си от година и половина. Излиза единствено когато би трябвало да влезе в болница или да му се създадат проучвания. Семейството няма средства да обезпечи особено оборудване, с което Георги да може да излиза.

За него се грижи брачната половинка му Габриела. Тя е назначена по стратегия на Община Смолян за помощник на Георги, за два часа дневно. За тези два часа дамата получава 162 лева, а с пенсията и добавката за непозната помощ на Георги, месечният бюджет на фамилията възлиза на 420 лева

По думите на брачната половинка, тези два часа са извънредно незадоволителни. „ Комисията, тя си свършва работата и за жалост нещата стопират до там. От там насетне стартира едно вървене по тъгите, тъй като няма институция в България, която след телково решение, да назначава персонален помощник. Сега сме по стратегия, от предходната година ноември месец, която е за година и половина. 45 часа за целия месец, за което на мен ми се заплаща 162 лева Задължението, което имам, е да разказвам тези два часа в тетрадка ", споделя Габриела. Тъй като по програмата има доста консуматори на услугата, от общината изясняват, че часовете са незадоволителни.

Георги към този момент е изгубил религия, само че брачната половинка му счита, че в случай че се направи законодателна смяна, нещата ще тръгнат към по-добро. В сходна обстановка на тяхната са още доста други фамилии. „ Да се промени закона, тъй като когато излезе това телково решение, да има институция, която да назначава персонални асистенти на 8-часов работен ден, тъй като в последна сметка този персонален помощник остава 24 часа с този човек. И да има едно положително заплащане, тъй като както има хора, които са на работа и в случай че би трябвало да остане някой от фамилията, с цел да го гледа и този човек получава по-голямо възнаграждение, несъмнено че няма да си остави работата, с цел да остане у дома да си гледа инвалида ", сподели Габриела.

Освен това, тези два часа, на които дамата е назначена, не се смятат за стаж за пенсия. Другото стеснение за хората в сходно състояние, е непрекъснатото подаване на документи, когато свършва една стратегия и стартира някоя друга.

Източник: 24smolian.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР